TEST: Beats (Solo HD)RED
Slušalke še nikoli niso bile tako popularne, velik del krivde pa gre na račun enormne popularnosti glasbenih predvajalnikov in uporabe telefonov za namene poslušanja glasbe. Proizvajalci so jim posvetili posebno pozornost in nastale so med mladino tako priljubljene Skullcandy, medtem ko računa Monster na nekoliko zahtevnejšo publiko. Stopili so do doktorja Dreja in skupaj ustvarili linijo enih najbolj znanih slušalk na oni strani Atlantika - Beats by Dr. Dre!
Besedilo: Andrej Mihelič, 7. maj 2010

Če danes reč ni lepa, ni zanimiva. Naj gre za avto, torbico, embalažo mleka, telefon ali slušalke. Skullcandyjeve v svojih pisanih barvah stavijo na mladino, ki predstavlja večji tržni potencial od "starcev", ki jih bolj redko vidimo uporabljati prenosne glasbene predvajalnike. Tudi Monster se je prodaje slušalk lotil z željo po veliki komercialni uspešnosti in v svoje vrste priklical znanega ameriškega raperja in producenta Dr. Dreja. Skupaj so ustvarili linijo slušalk Beats by Dr. Dre, kjer pa ni bistvo le videz, temveč predvsem zvok. "People aren't hearing all the music," so besede Dr. Dreja in kar je tudi že slogan slušalk Beats. "Ljudje ne slišijo vse glasbe" bi bil približen prevod. Res, slušalke, ki jih dobite v paketu s telefonom ali MP3-predvajalnikom, so v večini primerov dobre za prvo silo in za manj zahtevne uporabnike. Večina slušalk ima težave s predvajanjem nizkih tonov pa tudi vmes jim rado kaj zmanjka. Seveda je za dobro kakovost veliko odvisno tudi od samega predvajalnika/telefona, a zdaj smo pri slušalkah. Skratka, če si želite kolikor toliko dobre avdio-izkušnje tudi na poti, slušalke, ki jih dobite v paketu, po hitrem postopku pospravite v predal.

Beats by Dr. Dre

Solo HD niso prve slušalke linije Beats. Uspeh naveze Monster-Dr. Dre se je pričel z mnogo večjimi Studio, sledile so HeartBeats in Tour za v uho, potem so prišle Solo in zdaj so tu še Solo HD. V prihodnosti bo linija bogatejša še za Beats Pro za najbolj zahtevne ter DiddyBeats za v uho, ki jim bo imel posodil P. Diddy.

okvir + paket

Okej, dovolj komerciale, naj se končno lotim modela Solo HD. Trenutno so te na voljo le v rdeči barvi kot del kampanje (RED) strica Paula Davida Hewsona (morda ga bolje poznate pod umetniškim imenom Bono), torej je njihovo polno ime (Solo HD)RED, medtem ko bodo Solo HD v črni ali beli na voljo enkrat ta mesec.

Slušalke dobite v kar zajetni, a zares čudoviti embalaži. Poleg njih boste v škatli dobili še kabel z vgrajenim ControlTalk, krpico za čiščenje, torbico in nekaj papirologije.

Solo HD ima okvir izdelan iz svetleče plastike, ki je pravo malo lovišče prstnih odtisov (zato v paketu krpica). Je pa po drugi strani res, da niso ravno mišljene za kakšno daljše prekladanje po rokah, zato toliko priložnosti kot pri telefonih, da bi jih potacali, le ni. Notranji del okvirja je oblazinjen, še najbolj pa okvir okoli zvočnikov. Odet v usnje prav fino paše na ušesa, jih dobro pokrije in tudi solidno izolira zvok okolice. Za razliko od Beats Studio pol manjše Solo HD nimajo vgrajenega elektronskega odstranjevanja šumov iz okolice, a vas od tega še vseeno dobro izolirajo. In ko svojo ljubo glasbo poslušate zelo naglas, boste slišali bore malo brenčanja okolice.

Velikost okvirja je prilagodljiva, poleg tega se da slušalke zložiti in pospraviti v priloženo torbico. Ker so pol manjše od Beats Studio (ki jih navkljub njihovi velikosti v praksi nosijo tudi na ulici, ne le za zidovi toplega doma), so še toliko priročnejše za nošenje med pohajkovanjem naokoli.

kabel s ControlTalk

Preden se lotim zvočne izkušnje, še o kablu. To, da je rdeče barve, je samo kul detajl, bolj pomembni sta dve drugi lastnosti - njegova kakovost in kontrole ControlTalk. Gre za kakovostnejši kabel, da se na poti med predvajalnikom in slušalkami izgubi kar se da malo signala, medtem ko je ControlTalk odličen vmesnik, s katerim pa se ne upravlja le glasnosti. Preizkušeno na iPhonu 3GS (na iPhonu 3G ControlTalk tako kot upravljalnik na slušalkah Apple In-Ear ne funkcionira z vsemi kontrolami) omogoča enak nadzor nad glasbo kot originalne slušalke (predvajaj/pavza, naslednji in prejšnji komad + nadzor glasnosti), poleg tega ima vgrajen mikrofon za namene telefoniranja (in uporabe glasovnega ukazovanja). Kar se mojih izkušenj tiče, je priporočeno med pogovorom z ušesa sneti eno slušalko. Ker slušalke dobro izolirajo šume iz okolice ter tudi vaš glas, se ne boste dobro slišali in ne boste imeli občutka, kako naglas govorite. Da vas ne bodo čudno gledali, ko se boste na sogovornika drli, pa čeprav niste z njim v nobenem sporu.

"People aren't hearing all the music"

Zvok. "People aren't hearing all the music," pravi Dr. Dre. Res je, če uporabljate predvajalnikom in telefonom priložene slušalke, ga res ne (in če uporabljate poceni predvajalnike in/ali telefone, tudi ne). Beats Solo HD po celem frekvenčnem spektru sicer ne predvajajo vseh tonov enakomerno, zato niso ravno priporočljive za tiste, ki delate z zvokom. Več poudarka dajejo nizkim tonom, s katerim ima večina poceni slušalk velike težave (oz. ga sploh ne predvaja). Jasno, ko pa je imel prste vmes Dr. Dre. Za hip-hop, rap, R&B in soul so Solo HD odlična izbira, a se njihova uporaba ne ustavi le pri teh zvrsteh. Na njih se dobro sliši tudi pop, celo rock, a je pri slednjem močno odvisno od vas samih in od tega, čemu dajete poudarek. Če obožujete žvižganje kitar, Solo HD morda le ne bodo najboljša izbira za vas. Vokal se sliši zelo dobro.

drage in glasne

In, je vredno ponje? Drage so, to je dejstvo. Kakovosten zvok to delno opraviči, po drugi strani pa jim vrednost zbija plastičen okvir. Na spletu sem zasledil, da se je plastičen okvir zlomil kar nekaj uporabnikom in kot pravijo, samo po nekaj mesecih uporabe. Hmm, hmm … Sicer so v garanciji, a zna biti tečno, če si jih omislite v ZDA, garancija pa tu ne velja. Kakorkoli, če bodo Solo HD ostale v enem kosu, so zagotovo vredne premisleka. Zvokovno prepričajo pa še všečne so. Seveda obstajajo alternative za nižjo ceno. Kakšne Grado SR 60 ali SR 80 brnijo fantastično, so cenejše, a grde ter brez kontrol za upravljanje s predvajalnikom in telefonom. In verjetno trpežnejše.

cena: 229 USD

prednosti: videz, kabel s kontrolami ControlTalk, zvok, celoten paket

slabosti: cena, plastičen okvir

v paketu. slušalke, kabel s ControlTalk, torbica, krpica, papirji

uradna prestavitev: (Solo HD) PRODUCT RED Special Edition - Beats by Dr. Dre from Monster

Objavi na Facebooku


:: Prijava
Uporabniško ime
Geslo
Ostani prijavljen
Klikni za registracijo
Domov...Nazaj...Na vrh...
(C) 2006-2010 C-media